Pilne
Tomasz: Wychowawca zgodzi sie na wyjscie klasy do kina w ramach zajec lekcyjnych, jesla chec
uczestnictwa w wyjsciu wyrazi conajmniej 80% uczniow danej klasy. w pewnej klasie deklaruje
taka chec 18 osob i wiadomo , ze gdyby jedna z osob zrezygnowala to wyjscie nie doszlo by do
skutku . Ile jest osób w tej klasie?
12 mar 19:20
Basia:
18 ≥ 80% z n
17 < 80% z n
czyli
18 ≥ 0,8n
i
17 < 0,8n
| | 18 | | 180 | | 90 | | 45 | |
n ≤ |
| = |
| = |
| = |
| = 22,5 |
| | 0,8 | | 8 | | 4 | | 2 | |
i
| | 17 | | 170 | | 85 | |
n > |
| = |
| = |
| = 21,25 |
| | 0,8 | | 8 | | 4 | |
21,25 < n < 22,5
to jaką liczbą jest n ? musi być naturalną
14 mar 00:51