matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
krzysiex:
Rozwiąż równanie 3x / 3x−1 = 2x+2 / 2x−6 Proszę o pomoc,nie mogę zrozumieć tego zadania,proszę o wyjaśnienie krok po kroku... / − oczywiście określa dana liczba przez daną liczbę.
12 mar 19:11
bezendu:
3x
2x+2
=
3x−1
2x−6
3x(2x−6)=(3x−1)(2x+2) 6x
2
−18x=6x
2
+6x−2x−2 6x
2
−6x
2
−18x−4x=−2 −22x=−2 / : (−22)
1
x=
11
12 mar 19:16
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
miłej lektury
12 mar 19:17