Suma współczynników wielomianu
plowas: (4−5x)
3=

12 mar 18:55
plowas: Pomoże ktoś

12 mar 19:02
Cusack: wzór skróconego mnożenia zastosuj (a−b)3=(a−b)(a2+ab+b2)
12 mar 19:03
KR: (4−5x)
3= 4
3−3*4
2*5x+ 3*a*(5x)
2− (5x)
3 = 64 − 240x + 300 x
2− 125 x
3
trzeba skorzystać z wzoru skróconego mnożenia
(a−b)
3= a
3−3a
2b +3ab
2 −b
3
wystarczy podstawić
12 mar 19:06
bezendu: @Cusack nie dobry wzór podałeś
(a−b)3=a2−3ab+3ab2−b3
12 mar 19:07
KR: Cusack, pomyliłeś wzory
12 mar 19:07
Cusack: nie przeczytałem że chodzi o sume współczynników, sorry

suma współczynników to wartość wielomianu dla x=1, dasz rade policzyć
12 mar 19:08
Cusack: a, i do tego zły wzór podałem

idę się przewietrzyć.
12 mar 19:09
bezendu:
12 mar 19:09
plowas: Właśnie wychodzą mi tu jakieś wielkie liczby a w odp jest napisane że ma wyjść −1...
12 mar 19:13
plowas: Spoko już wyszło

Dzięki
12 mar 19:14
Michał: Wie ktos moze z jakiego zbioru zadan jest 37 arkuszy do rozwiazania ? pilne wiec prosze jesli
ktos wie niech da odp
12 mar 19:15
plowas: Ale mam jeszcze pytanie czy w każdym przypadku jeżeli chodzi o sume współczynników w
wielomianie x=1 ?
12 mar 19:17
Cusack: tak. Jeżeli za iksa podstawisz 1, to zauważ że zostają Ci tylko współczynniki.
(4−5*1)3=(4−5)3=(−1)3=−1
12 mar 19:20