okrąg, 2 proste i punkt
nowy9555: Witam chciałbym dowiedzieć sie w jaki sposób można obliczyć ( przy podanym równaniu okręgu )
i punkcie wzory obu prostych, które przecinają ten oto punkt i są styczne do okręgu.
Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie zadania typu równanie okręgu : (x−3)
2+(y−6)
2=4 punkt
przecięcia (7,9) <−−− współrzędne, podaj równania dwóch prostych które przetną punkt i będą
styczne do okręgu
jest to zadanie z losowymi danymi
Mila:

P=(7,9)
S=(3,6)
s: y=ax+b i P∊s równanie stycznej
9=7a+b⇔b=9−7a
s: y=ax −7a+9 do postaci ogólnej
ax−y−7a+9=0
odległość punktu S od prostej s jest równa r=2
U{|3a−6−7a+9|}{
√a2+1=2
|3−4a|=2
√a2+1
dokończysz, nieładne współczynniki.