Rozwiąż równania
Miki: __2__
__1__ + __x−4__ = 0
x2 − 4 x2 − 2x x2 + 2x
Ten plus i znak równa się powinny być na środku a te przerywane linie to dzielenie sorry ale
inaczej nie potrafiłem tego zrobić

Proszę o wytłumaczenie tego przykładu
12 mar 17:47
Miki:
__2__ __1__ + __x−4__ = 0
x2 − 4 x2 − 2x x2 + 2x
12 mar 17:49
Miki:
__2__ − __1__ + __x−4__ = 0
x2 − 4 x2 − 2x x2 + 2x
Teraz jest dobrze na 100%
12 mar 17:52
Saizou : | 2 | | 1 | | x−4 | |
| − |
| + |
| =0  |
| x2−4 | | x2−2x | | x2+2x | |
12 mar 17:53
Miki: nie inaczej
12 mar 17:56
Miki: ?
12 mar 18:02
Licealista: najpierw dziedzina.
12 mar 18:06
Miki: dziedziny mam wyliczone ale gorzej właśnie z tym równaniem
12 mar 18:11
Saizou : wspólny mianownik i do dzieła
12 mar 18:12
Miki: no własnie wspólny mianownik...
12 mar 18:15
Kipic: Miki to chyba 1 osoba która nie zrobiła tak : (PRZYKLAD)
2 1
−−−− − −−−−
x2−4 x2−2x
tylko całkiem innym sposobem

ciekawe jakie inne sosoby na zapisnie ulamka jeszcze beda
12 mar 18:16
Licealista:
12 mar 18:18
Miki: oj tam oj tam cały dzień robię zadanka i tak właściwie pierwszy raz jestem na tej stronie a
takie ułamki robiłem w wordzie ale po skopiowaniu na tę stronę lipa. Dajcie chociaż pomysł na
ten mianownik
12 mar 18:19
Licealista: | 2 | | 1 | | 2(x2−2x) | | x2−4 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| x2−4 | | x2−2x | | (x2−4)(x2−2x) | | (x2−4)(x2−2x) | |
12 mar 18:22
Miki:
a co z tym 3 wyrażeniem?
x−4
−−−−−−− = 0
x2+2x
12 mar 18:34
Miki: ?
pomoże ktoś
12 mar 18:51
Licealista: Tak samo tylko że mnożysz przez siebie 3 mianowniki
12 mar 18:55
Miki: dobra Ja pasuje z tym przykładem bo za chiny go nie zrobię ale dzięki za odpowiedź
12 mar 19:17
Saizou : możesz też przemnożyć obustronnie (x2−4)(x2−2x)(x2+2x)
12 mar 20:04