Funkcje Trygonometryczne
Rahim: Podaj wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych dla kąta α, jeśli:
tgα =1, 180° < α < 270°
23 sie 23:41
AROB: ctgα=1tgα= 1
sinα i cosα wyznaczamy z układu równań:
tgα=sinαcosα sinαcosα = 1
sin2α + cos2α = 1 sin2α + cos2α=1
Z pierwszego równania wyznacz sinα i podstaw do drugiego.
sinα=cosα
sin2α + sin2α=1 stąd 2sin2α=1
sin2α=12
sinα = −√12 = − √22 (znak minus z
powodu III ćwiartki)
cosα=sinα= − √22
23 sie 23:58
Eta:
Witam

Można też tak:
jeżeli tgα= 1 i α €(180
o, 270
o)
to α= 45
o + 180
o =225
o
zatem: sin225
o = sin( 180
o +45
o) =
−sin45
o = −
√22
cos 225
o = cos( 180
o +45
o) =
−cos45
o = −
√22
i ctgα= tgα= 1
Miłych snów !
24 sie 00:08
AROB: Dziękuję, nawzajem!
24 sie 00:11
Eta:
24 sie 00:12