prostokąt
adam: Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 600, a jeego pole jest równe 3 cm2. Oblicz
obiętość walca powstałego w wyniku obrotu tego prostokąta wokół krótszego boku.
12 mar 14:12
adam: proszę o pomoc
12 mar 14:13
Eta:

P(prostokąta)=H
√3*H=
√3*H
2 = 3 ⇒ H
2=
√3 ⇒ H=
4√3
V= πr
2*H= π(H
√3)
2*H= 3H
3*π = 3π
4√33=3π
4√27 [cm
3]
12 mar 14:42
adam: dzięki
12 mar 17:28
adam: dzięki
12 mar 17:28
adam: dzięki
12 mar 17:32
adam: Prosze o pomoc.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm, a pole
powierzchni całkowitej 190 cm2. Oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
12 mar 17:36
dero2005:

| ⎧ | 8a + 4h = 68 | |
| ⎩ | 2a2 + 4ah = 190 |
|
| ⎧ | 2a + h = 17 | |
| ⎩ | a2 + 2ah = 95 |
|
h = 17 − 2a
a
2 + 2a(17−2a) = 95
a
2 + 34a − 4a
2 = 95
−3a
2 + 34a − 95 = 0
Δ = 16
√Δ = 4
| | −b−√Δ | | −34−4 | | 19 | |
a1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −6 | | 3 | |
| | −b+√Δ | | −34+4 | |
a2 = |
| = |
| = 5 |
| | 2a | | −6 | |
| | 38 | | 13 | |
h1 = 17 − 2a = 17 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
h
2 = 17 − 2a = 17 − 10 = 7
12 mar 17:57
krzysiex: β
12 mar 19:01
adam: pomóżcie
Zważono grupę czternastolatków i otrzymano wyniki (w kg)
41, 50, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 46, 45, 44, 44, 43, 44, 52.
Oblicz średnią wagę czternastolatków. Podaj wagę środkową i najczęściej występującą. Oblicz
jaki procent czternastolatków na wagę powyżej 46 kg.
12 mar 20:08