Prosta nierówność ale są kłopoty
Rahim: Rozwiąż nierównosć( Funkcje wymierne)
U{x−5} {x−3} > 0
23 sie 23:28
Rahim:
x−5
−−−− > 0 − o to mi chodzi xD
x−3
coś mi to kodowanie nie wyszlo
23 sie 23:31
AROB: Iloraz zamień na iloczyn licznika przez mianownik:
(x−5)(x−3) > 0
Miejsca zerowe: x=5 i x=3 umieść na osi liczbowej i narysuj parabolę skierowaną ramionami w
górę. Z wykresu odczytaj rozwiązanie nierówności: x∊(−∞, 3) U (5,∞).
23 sie 23:40
Rahim: a własnie jakie sa te miejsca zerowe?
23 sie 23:42
AROB: Otrzymujesz je, przyrównując do zera zawartości obu nawiasów.
23 sie 23:59
Eta:
Wtrącę się

koniecznie określ dziedzinę D = R \ {3}
24 sie 00:11
AROB: Nie zmieni to wyniku, ale uwaga b. słuszna. Dziękuję.
24 sie 00:14
Bogdan:
Do
Rahim, w zapisie U{x − 5} {x − 3} > 0 nie wstawiaj spacji między wyrażeniami
| | x − 5 | |
w klamrach, wtedy wyjdzie tak: |
| |
| | x − 3 | |
24 sie 00:35