geometria
hubert: siema
Oblicz pole pierśienia kołowego ograniczonego dwoma wspołsrodkowymi okregami o rownaniach
(x−3)2=7 i (x−3)2+y2=15
23 sie 22:09
Eta:
popraw pierwsze równanie,
23 sie 22:21
hubert: (x−3)2+y2=7 faktycznie zle napisalem
24 sie 10:08
hubert: byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie
24 sie 10:09
AROB: Pomogę.
24 sie 13:24
hubert: dzieki
24 sie 13:30
AROB: Pierwszy okrąg ma promień równy √7, drugi − √15.
Pole pierścienia jest różnicą pól tych kół.
Czyli P = π(√15)2 − π(√7)2 = 15π − 7π = 8π
24 sie 13:32
bartek: dzieki
24 sie 13:51