rree: Potrzebuję pomocy w obliczeniu zadania:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4. Oblicz jego
objętość jeżali:
a/ przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią boczną kąt 45 stopni
b/ kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstawy ma 60 stopni
c/ przekątna graniastosłupa nachylona jewst do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni
10 wrz 22:11
Kasia: a)
tg45o=4/H
1=4/H
H=4cm
V=Pp*H
V=42*4
V=64cm3
b)
przekatna podstawy d=4√2cm
przekatna sciany bocznej d1
tg60o=d1/4√2
√3=d1/4√2
d1=4√6cm
H2+42=d12
H=4√5cm
V=64√5cm3
11 wrz 14:37
Kasia: c)
tg30o=H/4√2
√3/3=H/4√2
H=4/3√6cm
V=Pp*H
V=16*4/3√6cm3
V=64/3√6 cm3
V=21 1/3√6 cm3
11 wrz 15:32