Wielomian - skrócenie
jok: x
3−3x−2=x
3−2x−x−2=(x
3−x)−2(x+1)=x(x
2−1)−2(x+1)=x(x+1)(x−1)−2(x+1)=(x−2)(x+1)(x−1)
(x−2)(x
2−1)≠x
3−3x−2
wiem, że rozwiązaniem jest (x+1)
2(x−2) tylko jak do tego dojść
11 mar 22:41
jikA:
x3 + 1 − 3x − 3 = (x + 1)(x2 − x + 1) − 3(x + 1) = (x + 1)(x2 − x + 1 − 3) =
(x + 1)(x2 − x − 2) = (x + 1)(x + 1)(x − 2) = (x + 1)2(x − 2).
11 mar 22:47
Eta:
Można tak: W(−1)= −1+3−2=0 ⇒ x= −1 −−− jest pierwiastkiem
Podziel (x3−3x−2) : (x+1) i otrzymasz x2−x−2
(x+1)(x2−x−2) = ......
11 mar 22:54
Skipper:
x3−x−2x−2=x(x2−1)−2(x+1)=x(x−1)(x+1)−2(x+1)=(x+1)[x(x−1)−2]=(x+1)(x2−x−2)=
=(x+1)(x+1)(x−2)=(x+1)2(x−2)
11 mar 22:56