.
kinga: suma wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 6 daja reszte 2 wynosi
11 mar 22:40
bezendu: | | a1+an | |
skorzystaj z ciągu arytmetycznego Sn= |
| *n |
| | 2 | |
11 mar 22:42
Dominik: pierwsza taka liczba jest 14. zatem a
1 = 14
ostatnia taka liczba jest 98, zatem a
n = 98
takie liczby powtarzaja sie co 6, zatem r = 6
| | a1 + an | |
podstawiajac do wzoru an = a1 + (n − 1)r wylicz n, a nastepnie policz Sn = |
| * |
| | 2 | |
n
11 mar 22:42
Eta:
14,20,26, ......... , 98 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
| | 98−14 | |
a1=14 r=6 an= 98 ⇒ n= |
| +1=15 |
| | 6 | |
| | 14+98 | |
S15= |
| *15=......... |
| | 2 | |
11 mar 22:44
kinga: dziekuje za pomoc
11 mar 22:49