.
justyna: jakie wspolrzedne bedzie mial punkt symetryczny wzgledem
osi wspolrzednych do punktu S(0,2)
11 mar 22:38
Dominik: (0, −2), zakladajac, ze chodzi o OY.
11 mar 22:39
justyna: nie pasuje. rownanie x2+y2−2x+4y=0 i wyszko mi ze srodek okredu ma wspolrzedne S (0,2)
ale to mi nie pasuje do odpowiedzi
11 mar 22:51
Dominik: x2 + y2 − 2x + 4y = 0
(x − 1)2 + (y + 2)2 = 5
S = (1, −2), r = √5
11 mar 22:54
Janek191:
x2 + y2 − 2x + 4y = 0
( x −1)2 − 1 + ( y + 2)2 − 4 = 0
( x − 1)2 + ( y + 2)2 = 5
więc
S = ( 1; − 2)
============
11 mar 22:56
justyna: wiec jaki bedzie punkt symetryczny ?
11 mar 22:58
Dominik: S' = (−1, 2)
11 mar 23:00