układy równań
ata: Rozwiąż algebraicznie układy równań
{x2+y2−5(x+y)=8
a)
{x2+y2−3(x+y)=28
x2+xy=5
b)
y2xy=12
11 mar 22:20
Eta:
a) odejmij stronami te dwa równania, otrzymasz:
x+y= 10 ⇒ y= 10−x
podstawiając do pierwszego równania, po wykonaniu działań otrzymasz
2x
2−20x+42=0 ⇒ x
2−10x+21=0 ⇒(x−7)(x−3)=0 ⇒ x=7 v x=3
dla x=7 y= 3 dla x= 3 y=7
b) popraw treść
11 mar 22:33
Skipper:
a)
−2(x+y)=−20 ⇒ x+y=10 ⇒x=10−y
(10−y)2+y2−3(10−y+y)=28
100−20y+y2+y2−58=0
2y2−20y+42=0
y2−10y+21=0
Δ=16
y1=3 x1=7
y2=7 x2=3
11 mar 22:33
ata: b) obydwa te równania są spięte razem nawiasem { i tyle
11 mar 22:37
ata:
11 mar 22:45
ata: proszę jeszcze o równanie b)
11 mar 22:54
Eta:
drugie równanie jakie ma być? y2 ? xy=12
11 mar 22:56
jikA:
Popraw podpunkt b).
11 mar 22:59
ata: ja mam tak napisane y2xy=12 a co by tam ewentualnie mogło być? pewno nauczyciel się mylną
11 mar 23:00
jikA:
Po co by było zapisywane y2xy zamiast po prostu napisać xy3? Źle przepisałeś.
11 mar 23:04
ata: ja mam to wydrukowane przez nauczyciela, a nieprzepisane
11 mar 23:07
jikA:
Może źle odczytujesz co tam jest napisane?
11 mar 23:14
ata: dobrze, dzięki za rozwiązanie a), a w b) wpiszę że błędna treść
11 mar 23:19
jikA:
Prawdopodobnie błędna bo nie sądzę żebyś był w stanie to rozwiązać.
11 mar 23:27