ert
Kuleczka: Rozwiąż nierówność:
||x+2|+x|=4
11 mar 22:13
Skipper:
... a gdzie ta nierówność−
11 mar 22:24
Kuleczka: yy tfu równość* wybacz
11 mar 22:25
Eta: 1 przypadek
x≥0
x+2+x=4
2x=2
x=1 (spełnia założenie)
−−−−−−−−−−−−−−−−
2 przypadek
x<−2
|−x−2+x|=4
x+2−x=4
2≠4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 przypadek
x∊<−2,0)
|x+2+x|=4
−x−2−x=4
−2x=6
x=−3 (nie spełnia założenia)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Suma wyników spełniających założenia to x=1
11 mar 22:26
Cracovia: Eta to ja, ktoś mi tu zmienił nick na tą wspaniałą pomocniczkę
11 mar 22:27
Kuleczka: dzięki
11 mar 22:30
jikA:
Można bez przypadków.
||x + 2| + x| = 4
|x + 2| = 4 − x [zał. x ≤ 4] ∨ |x + 2| = −(x + 4) [zał. x ≤ −4]
(x + 2 = 4 − x ∨ x + 2 = x − 4 ∧ x ≤ 4) ∨ (x + 2 = −(x + 4) ∨ x + 2 = x + 4 ∧ x ≤ −4)
(x = 1 ∨ sprzeczność ∧ x ≤ 4) ∨ (x = −3 ∨ sprzeczność ∧ x ≤ 4)
Ostatecznie x = 1.
11 mar 22:37
Cracovia: Jednak z przypadkami wydaje mi się bardziej przejrzyste to wszystko, ale co kto woli
11 mar 22:38
jikA:
Zawsze mówię jak kto lubi jak kto woli można sobie zrobić kilkoma sposobami.
11 mar 22:43
Kuleczka: Ta wartość bezwzględna powinna gdzieś zniknąć i przestać być używana w matematyce :<
11 mar 22:48
Dominik: wtedy bysmy pisali
√x2
11 mar 22:48
Kuleczka: a już wolę to.. te przypadki mnie dziś wykończą..
11 mar 22:49