Rozwiąż nierówność.
wajdzik: | | 2 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| +3. Rozwiąż nierówność f(x+1) > f(x). |
| | x | |
Nie wiem za bardzo jak rozpocząć to zadanie. Podstawiałem za x, i próbowałem inne rzeczy ale
nie wyszedł mi wynik taki jaki jest w książce za cholerę. Jakaś wskazówka?
11 mar 22:03
jikA:
Jeżeli chcesz znaleźć funkcję f(x + 1) to w miejsce x wstawiasz x + 1.
11 mar 22:07
jikA:
Oczywiście pamiętaj o dziedzinie.
11 mar 22:07
wajdzik: D=R\{0}
Czyli będę podstawiał tak?
11 mar 22:09
jikA:
Tak. W f(x + 1) będziesz miał inną dziedzinę.
11 mar 22:11
wajdzik: W odpowiedziach jest x∊(−1,0), coś źle zrobiłem.
f(x+1)>f(x)
| 3x+5 | | 2 | | 3x+5 | | 3x+2 | |
| > |
| +3 D=R\{−1,0} |
| > |
| |
| x+1 | | x | | x+1 | | x | |
| x(3x+5)−(3x+2)(x+1) | | 3x2+5x−3x2−5x+2 | |
| >0 |
| >0 |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
x
1=−1, x
2=0
x∊(−
∞,−1) U (0, +
∞)
Co tutaj zrobiłem źle?
11 mar 22:23
wajdzik: hmmm
11 mar 22:29
jikA:
Bo x(3x + 5) − (3x + 2)(x + 1) = −2 a nie 2.
11 mar 22:31
wajdzik: I wszystko jasne.. Dzięki
11 mar 22:31