rozwiąż
łukasz: x3−4x2+x+6=0
11 mar 22:00
Dominik: podziel przez (x + 1), dalej rownanie kwadratowe
11 mar 22:01
jikA:
Zauważ że jednym z pierwiastków jest x = −1.
11 mar 22:01
łukasz: nie pomogła mi ta informacja
11 mar 22:03
Dominik: umiesz dzielic wielomiany?
11 mar 22:13
łukasz: al ską dwiesz że akurat mam dzielić przez (x+1)
11 mar 22:16
Dominik: na mocy tw Bezouta
11 mar 22:18
Dominik: W(−1) = 0, zatem x = −1 jest pierwiastkiem wielomianu
11 mar 22:18
łukasz: ok dzięki
11 mar 22:20
11 mar 22:21
Saizou: mozna tez pogrupowac
11 mar 22:26
pigor: ...,

no właśnie, np. tak:
x3−4x2+x+6=0 ⇔ x
3+x
2−5x
2−5x+6x+6= 0 ⇔ x
2(x+1)−5x(x+1)+6(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x+1)(x
2−5x+6)= 0 ⇔ (x+1)(x−2)(x−3)=0 ⇔
x∊{−1,2,3} . ...
12 mar 01:41