matematykaszkolna.pl
trapez dumka: pomóżcie jeszcze w tym zadaniu na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
11 mar 21:37
Mr mr: Od razu mówię, że mogę się mylić żeby czworokąt można było opisać na okręgu sumy jego przeciwległych boków muszą być sobie równe, więc suma długości boków jest równa sumie długości podstaw. Wniosek z tego taki, że te sumy wynoszą 12 * 52cm = 26cm Teraz korzystając z twierdzenia (którego nie wiem gdzie szukać, ale wiem, że istnieje, robiło się go na wektorach np.), które mówi, że odcinek którego szukasz jest równy połowie sumy długości podstaw mamy: 12 * 26cm=13cm No i to by był wynik wg mnie
11 mar 21:48
Mila: a+b=c+d ,bo okrąg wpisany w trapez 2(a+b)=52 a+b=26 Długość odcinka łączącego środki ramion
a+b 26 

=

=13
2 2 
11 mar 21:54
dumka: a skąd wiecie że długość odcinka łączącego środki ramion to trzeba na połowe bo tak to super dzięki za zrobienie
11 mar 22:03
Mila: rysunekNa pewno miałaś w szkole dowód, łatwy, z tw. Talesa. Zapamiętaj. E,F środki ramion
 a+b 
|EF|=

2 
GE||AB GE odcinek łączący środki boków ΔABC jest równoległy do AB i równy jego połowie.
 1 
GE=

a
 2 
FG odcinek łączący środki boków ΔADC jest równoległy do DCi równy jego połowie.
 1 
FG=

b
 2 
 1 1 a+b 
EF=

a+

b=

2 2 2 
To było w Gimnazjum i w II klasie LO.
11 mar 22:45
dumka: powiem szczerze, żę tales to w szkole był mało używany dopiero teraz jest częściej używany, więc sory, żę mam aż takie braki
11 mar 23:30