trapez
dumka: pomóżcie jeszcze w tym zadaniu
na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki
ramion tego trapezu.
11 mar 21:37
Mr mr: Od razu mówię, że mogę się mylić

żeby czworokąt można było opisać na okręgu sumy jego przeciwległych boków muszą być sobie
równe, więc suma długości boków jest równa sumie długości podstaw. Wniosek z tego taki, że te
sumy wynoszą
12 * 52cm = 26cm
Teraz korzystając z twierdzenia (którego nie wiem gdzie szukać, ale wiem, że istnieje, robiło
się go na wektorach np.), które mówi, że odcinek którego szukasz jest równy połowie sumy
długości podstaw mamy:
12 * 26cm=13cm No i to by był wynik wg mnie
11 mar 21:48
Mila:
a+b=c+d ,bo okrąg wpisany w trapez
2(a+b)=52
a+b=26
Długość odcinka łączącego środki ramion
11 mar 21:54
dumka: a skąd wiecie że długość odcinka łączącego środki ramion to trzeba na połowe bo tak to super
dzięki za zrobienie
11 mar 22:03
Mila:

Na pewno miałaś w szkole dowód, łatwy, z tw. Talesa.
Zapamiętaj.
E,F środki ramion
GE||AB
GE odcinek łączący środki boków ΔABC jest równoległy do AB i równy jego połowie.
FG odcinek łączący środki boków ΔADC jest równoległy do DCi równy jego połowie.
To było w Gimnazjum i w II klasie LO.
11 mar 22:45
dumka: powiem szczerze, żę tales to w szkole był mało używany dopiero teraz jest częściej używany,
więc sory, żę mam aż takie braki
11 mar 23:30