Dużo pisania,ale spróbuję.
| 1 | a2√3 | |||
Dane: α, h V = ? V = | * | * H | ||
| 3 | 4 |
| h | 2h | |||
= tgα , stąd a = | ||||
| a/2 | tgα |
| 1 | ||
Dla wyznaczenia wysokości H należy obliczyć odcinek x, który jest | wysokości podstawy. | |
| 3 |
| 1 | a√3 | a√3 | 2h | √3 | h√3 | |||||||
x = | * | = | = | * | = | |||||||
| 3 | 2 | 6 | tgα | 6 | 3tgα |
| h√3 | ||
H2 + ( | )2 = h2 | |
| 3tgα |
| 3h2 | ||
H2 = h2 − | ||
| 9tg2α |
| h2 | ||
H2 = h2 − | ||
| 3tg2α |
| 3h2tg2α − h2 | ||
H2 = | ||
| 3tg2α |
| h2(3tg2α − 1) | ||
H2 = | ||
| 3tg2α |
| h√3tg2α − 1 | h√3(3tg2α − 1) | |||
Stąd H = | = | |||
| √3tgα | 3tgα |
| 1 | √3 | 2h | h√3(tg2α − 1 ) | |||||
V = | * | * ( | )2 * | = | ||||
| 3 | 4 | tgα | 3tgα |
| √3*4h3*√3 *√tg2α − 1 | ||
= | = | |
| 36tg3α |
| 3h3√tg2α − 1 | h3√tg2α − 1 | |||
= | = | |||
| 9tg3α | 3tg3α |