Wybrane wzory redukcyjne.
Zuzka. : Wiadomo, że α jest kątem rozwartym. Oblicz wartość wyrażenia:
a)(3sinα+4cosα)/(sinα−2cosα) ; jeśli ctg2α=100
11 mar 21:25
vitek1980: α rozwarty, więc ctgα = −
√100 = −10, tgα=−0,1
wyrażenie przekształcamy:
| 3sinα+4cosα | | sinα(3+4tgα) | | 3−0,4 | |
| = |
| = |
| = ... |
| sinα−2cosα | | sinα(1−2ctgα) | | 1+20 | |
12 mar 11:11
vitek1980: błąd zrobiłem
ma być w liczniku 3+4ctgα zamiast 3+4tgα
| | 3−40 | |
będzie wtedy |
| =... |
| | 1+20 | |
12 mar 11:31
vitek1980: sinusy mozna skracać bo dla α rozwartego sinα≠0
12 mar 11:38
Zuzka. : Dzięki.
12 mar 19:56