Proszę o pomoc, mam 1 z matematyki a wiem że to będzie jutro na sprawdzianie !!
magda: Postawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 4cm, 3 cm. Krawedzie boczne ostroslupa sa nachylone
do plaszczyny podstawy pod katem 60 stopni. Oblicz objetosc i pole powerzchni calkowitej
bryły.
11 mar 21:06
dero2005:

a = 4
b = 3
d =
√a2 + b2 =
√42+32 =
√25 = 5
h
a =
√h2 + (b2)2 =
√754+94 =
√21
| | √91 | |
hb = √h2 + (a2)2 = √754+4 = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Pc = a*b + b*hb + a*ha = 12 + |
| √91 + 4√21 |
| | 2 | |
11 mar 21:26
magda: dziękuje serdecznie, uratowałeś mi zycie
11 mar 21:38