matematykaszkolna.pl
Trapez równoramienny, obwód Michał: W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość 103 cm, a przekątna ma długość 15 cm. Wiedząc, że miara kąta rozwartego jest dwa razy większa od miary kąta ostrego, oblicz obwód tego trapezu. Zacząłem rozwiązywać to zadanie i doszedłem do jednej rzeczy na pewno: kąty to 120 i 60 Robiłem je i wyszły mi trochę dziwne liczby; z tego, co robiłem wynikało mi, że ramiona i druga podstawa mają długość 53 , a wtedy obwód to 253 . Nie jestem jednak pewny, więc proszę o pomoc emotka
23 sie 21:36
Eta: Bardzo dobrze , wszystko jest ok.emotka
23 sie 23:07
Michał: Super, dzięki za pomoc emotka tylko teraz muszę odnaleźć notatki i je dokładnie przestudiować, jak do tego doszedłem
23 sie 23:35
Eta: rysunek He,heemotka no podpowiem proste rozwiązanie z tego rysunkuemotka trapez ten mozna podzielić na trzy przystające trójkąty równoboczne
 a 
o boku

= 53
 2 
i to wszystkoemotka
24 sie 00:31
Eta: I jak ? ... podoba sie rozwiazanie? emotka Dobranoc!
24 sie 00:33
Michał: Tak, rozwiązanie nawet dokładniejsze niż to, jak ja robiłem emotka Znalazłem notatki, ale zapomniałem o tym napisać Bo ja zrobiłem to założeniem tylko, ale tak jest i łatwiej, i prościej emotka Dziękuję za pomoc i życzę dobrej nocy emotka
24 sie 00:46