równania
Asinka: Rozwiąż równanie wprowadzając pomocniczą niewiadomą
a) (x2+x+1)2−2(x2+x+1)−12=0
b) x4−8(x2−1)+4=0
11 mar 20:52
baklazan: w obu przypadkach podstaw t=x2
11 mar 20:55
jikA:
Dla a) podstaw za x2 + x + 1 = t w drugim tak jak sugeruje baklazan.
11 mar 20:56
Asinka: Nic mi to nie mówi, potrzebuję rozwiązania tego zadania
11 mar 21:07
jikA:
Po podstawieniu zmiennej w podpunkcie a) jak wygląda równanie?
11 mar 21:08
krystek: a)t2−2t−12=0 wylicz t1 i t2 i wróć do podstawienia.
11 mar 21:09
Asinka: tak i co z tym dalej
11 mar 21:24
Dominik: wylicz t
11 mar 21:25