Wyznacz współrzędne punktu P
majka: Witajcie,
Borykam się z takim zadaniem:
Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej przechodzącej przez punkty A=(2,1), B=(−1,2),
| | 3 | |
którego odległość od prostej y= |
| x−2 jest równa 2. |
| | 4 | |
−−
bardzo dziękuje za pomoc
Piotrek: najpierw piszesz rownanie prostej przehcodzacej przez dwa punkty. w tym wypadku:
2 −1
y−1 = −−−−−−−−* (x−2)
−1−2
y= −1/3x +5/3
Korzystasz teraz ze wzoru na odleglosc punktu od prostej.
prostą y=3/4x − 2 nazwijmy l.
| 3/4x − y − 2 |
d(l,P)= −−−−−−−−−−−− = 2
√(3/4)2 + (−1)2
| 3/4x − y − 2 | = 10/4
3/4x − y − 2 = 10/4 v 3/4x − y − 2 = − 10/4
chcac otrzymac wspolrzedne punktu P, podstawiasz pod y −−−> y= −1/3x +5/3, a pozniej majac x
wyliczysz y.
Ja bym to tak robil, ale moze da się jakos szybciej