matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
elo
proszę o pomoc:
zaznacz w układzie współrzędnych zbiór tych par (x,y) które spełniają równanie log
2
|y|=2−log
2
x
11 mar 20:21
PW:
Z definicji logarytmu wynika, że y≠0 i x>0. Stosujemy definicję logarytmu: 2
2−log
2
x
=|y| Z własności działań na potęgach
2
2
(1)
=|y|.
2
log
2
x
Z definicji logarytmu 2
log
2
x
=x, a więc (1) ma postać
4
=|y|,
x
czyli x|y|=4. Rozpatrując osobno y<0 i y>0 oraz pamiętając, że x>0 otrzymamy dwie równości xy=−4, x>0 i y<0 lub xy =4 x>0 i y>0.
11 mar 20:40
wpjjas:
24 kwi 18:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick