hubert: ogródek w kształcie prostokąta przylegajacy do muru jest z trzech stron ogrodzony siatka o
długosci 24m jakie sa wymiary ogródka jeśli wiadomo ze jego pole jest najwieksze z mozliwch
23 sie 21:34
Eta:
Pomogę
a , b wymiary ogródka , a, b>0
Ob = a +2b to a +2b = 24 => a = 24 − 2b to b⊂( 0, 12)
P= a *b
więc: P(b) = (24 −2b)*b = −2b2 +24b −−− to funkcja kwadratowa
−24
więc osiąga maksimum dla b{max ) =
= 6
2*( −2)
zatem amax = 24 − 2*6 = 12
odp: ogródek ma wymiary 12m x 6m
spr. Ob = 12 +2*6 = 24 m