objętość walca
szymon: zad. Objętość walca jest równa 27π cm3. Promień podstawy walca jest równy wysokości walca.
Oblicz pole powierzchni walca.
Mógłby mi ktoś pomóc wyznaczyć r i h?
11 mar 20:19
baklazan: V=2πRh
V=2πR2
27π=2πR2
11 mar 20:22
szymon: a objętość walca to nie jest czasem V=πr2 H ?
11 mar 20:24
dero2005:
nie czasem ale zawsze
11 mar 20:39
baklazan: oj sorry

za szybko pisalem
11 mar 20:40
dero2005:
πr2*h = 27π
h = r
πr2*r = 27π
r3 = 27
r = 3
h = 3
Pc = 2πr2 + 2πrh = 2πr(r+h) =
11 mar 20:42
szymon: hehe dobra spoko

a pomożesz ?

bo dalej nie wiem jak dochodzę do tego że r
3 = 24 ale nie
wiem co dalej pioliczyć. W odpowiedziach wychodzi 36π cm
3
11 mar 20:43
szymon: o dzięki, to już wiem czemu mi nie wychodziło
11 mar 20:44