Prosze o rozwiązanie równania wielomianowego
Rahim: Jeśli ktos moze potrzebuje pomocy z rozwiazaniem tego rownania

3x
3+3x
2−2x=0
23 sie 21:21
Rahim: Bo jutro komis z matmy !

xD
23 sie 21:24
AROB: Wyłączamy wspólny czynnik x przed nawias:
x(2x2+3x−2) = 0
x1=0 lub 2x2+3x−2=0
Δ=25
x2=12, x3= −2
23 sie 21:26
Rahim: a nie czasem po wyłączeniu ma być x(3x2+3x−2) = 0 ?
23 sie 21:32
AROB: Oczywiście , Rahim, przepraszam. Myślę, że x2 i x3 potrafisz obliczyć ( są niewymierne,
Δ=33).
23 sie 23:22
goh'a: a co sie dzieje z tym x przed nawiasem

?
ps. tez mam komisa z matmy
24 sie 00:32
AROB: Ten x przyrównany do zera daje pierwsze rozwiązanie x1 = 0.
24 sie 01:12