Błagam niech ktos mi w tym pomoże!
Kinga: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań testowych.

4. Istnieje taka wartość parametru m, że wielomian W(x) = (m2 −1)x3 + (m−1)x2 + (m+1)x +1
jest wielomianem:
a) zerowym
b) stopnia pierwszego
c) stopnia drugiego
5. Dane są wielomiany W(x) = (x−a)2(x+1) oraz P(x) = x3 + x2 +4. Wielomiany W(x) i P(x) są
równe, dla:
a) a=0
b) a=2
c) a= −2
6. Niech W(x) = x3 + a2x +1 oraz Q(x) = x3 + (b−1)x2 +x+1. Zatem:
a) istnieją tyko dwie takie pary liczb (a,b), że wielomiany W(x) i Q(x) są równe;
b) istnieje tylko jedna taka para liczb (a,b), że wielomian W(x) − Q(x) jest wielomianem
zerowym
c) istnieje nieskońćzenie wiele takich par liczb (a,b), że wielomian W(x) − Q(x) jest
wielomianem stopnia pierwszego.