geometria analityczna
Kipic: Jak najprosciej robic

? prosze o wskazówke co po koeli liczyć
Sprawdz czy w rownoleglobok ABCD mozna wp[isac okrag i czy mozna na nim opisac okrag jesli tak
wyzncz promienie tych okregow A(4;−2) B(7,4) C (−1;8) D(−4;2)
11 mar 19:56
baklazan: musisz skorzystac z warunku wpisania i opsiania okregu na czworokacie
11 mar 19:57
Kinga: po pierwsze szczel sobie rysunek − nigdy nie zaszkodzi widzeić to co się ma w zadaniu.

następnie przypominasz sobie warunki na okrąg wpisany i opisany na czworokącie. jedziesz.
11 mar 19:58
Kinga: W czworokącie wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów wynosi 180°.
α + γ = 180°,
β + δ = 180°.
11 mar 19:59
Kinga: W czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków tego
czworokąta są równe.
a + c = b + d
11 mar 20:00
belfer:
nam Kingo szczelać nie kazano
11 mar 20:01
Kipic: ok dzieki troche bez sensu ze takie zadanie jest w geometri analitycznej rownie dobrze mogliby
poda dlugosci bokow a nie punkty i na to samo by wyszlo
11 mar 20:01
Kinga: robisz rysunek. jak juz go masz w układzie współrzędnych to liczysz sobie długości boków z
tw.Pitagorasa i stosujesz je do czworokąta opisanego.
11 mar 20:03
Kinga: tak znam to. ...wstąpiłem na działo, w polu dwieście armat stało...

jakoś tak to leciało,
dawno to miałam.
11 mar 20:05
belfer:
To widać, że dawno, bo tam było: "nam
strzelać nie kazano", a nie
szczelać
11 mar 20:25
Kolega: Z tw. Pitagorasa nie obliczysz długości tych boków. Jeżeli chcesz to zrobić, to jest wzór na
długość odcinka mając dwa punkty na osi współrzędnych.
11 mar 20:30
Dominik: @Kolega, a ten wzor to wlasnie tw pitagorasa.
11 mar 20:31
Kinga: @belfer oj tam, oj tam...
11 mar 20:33