matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Dzwoneczek06:
Zapisz wzór funkcji f(x)=−x
2
+3x−2 w postaci kanonicznej
11 mar 19:49
bezendu:
Δ=3
2
−4*(−1)*(−2)=1
−3
3
p=
=
−2
2
−1
1
q=
=
−4
4
y=a(x−p)
2
+q
3
1
y=−(x−
)
2
+
2
4
11 mar 20:04