| 1 | ||
f(x) + 3f(1x) = x2 ⇒ f(x) = x2 − 3f(1x) ⇒ f(1x) = | − 3f(x) | |
| x2 |
| 1 | ||
f(x) + 3f(1x) = x2 ⇒ f(x) + 3*( | − 3f(x) ) = x2 | |
| x2 |
| 3 | 3 | |||
f(x) + | − 9f(x) = x2 ⇒ 8f(x) = | − x2 | ||
| x2 | x2 |
| 3 | x2 | 3 − x4 | ||||
f(x) = | − | ⇒ f(x) = | ||||
| 8x2 | 8 | 8x2 |
Już kombinowałem jakoś w drugą stronę, ale mi nie wychodziło...
A zadanie nie jest maturalne, tylko z etapu wojewódzkiego konkursu matematycznego organizowane
przez kuratorium warszawskie dla gimnazjalistów, tylko nie wiem, z którego roku