Calki oznaczone
baklazan: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresem funkcji y=2−ln(x+1) oraz osiami ukladu wspolrzednych
11 mar 19:47
baklazan: ktos pomoze?
11 mar 19:57
baklazan: jak zwykle zadania mojej pani profesor przerastaja to forum
11 mar 20:09
Mila:

f(x)=2−ln(x+1)
2−ln(x+1)=0
ln(x+1)=2
x+1=e
2
x=e
2−1
P=
0∫
e2−1(2−ln(x+1)dx licz całkę.
11 mar 20:25
baklazan: dzieki wielkie
11 mar 20:25
jikA:

Przecięcie z OX
2 − ln(x + 1) = 0
ln(x + 1) = 2
x + 1 = e
2 ⇒ x = e
2 − 1
e2 − 1∫
0 [2 − ln(x + 1)]dx = 3 − e
2.
11 mar 20:49
jikA:
Przepraszam internet mi się muli i dlatego teraz mi to wysłało.
11 mar 20:51
baklazan: dzieki

doceniam twoj wysilek
11 mar 20:51
jikA:
Mogłem dla od miany zrobić aby całkę liczyć po y wtedy trochę inaczej by wyglądało a tak dwa
takie same rozwiązania.
11 mar 20:55