Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań testowych. :)
Kinga: 4. Istnieje taka wartość parametru m, że wielomian W(x) = (m2 −1)x3 + (m−1)x2 + (m+1)x +1
jest wielomianem:
a) zerowym
b) stopnia pierwszego
c) stopnia drugiego
5. Dane są wielomiany W(x) = (x−a)2(x+1) oraz P(x) = x3 + x2 +4. Wielomiany W(x) i P(x) są
równe, dla:
a) a=0
b) a=2
c) a= −2
6. Niech W(x) = x3 + a2x +1 oraz Q(x) = x3 + (b−1)x2 +x+1. Zatem:
a) istnieją tyko dwie takie pary liczb (a,b), że wielomiany W(x) i Q(x) są równe;
b) istnieje tylko jedna taka para liczb (a,b), że wielomian W(x) − Q(x) jest wielomianem
zerowym
c) istnieje nieskońćzenie wiele takich par liczb (a,b), że wielomian W(x) − Q(x) jest
wielomianem stopnia pierwszego.
11 mar 19:42
Beti:
4.
a) wielomian jest zerowy, jeśli wszystkie jego współczynniki są równa zero, a wielomian w
ma wsp. a0 = 1 i nie da sie z tej jedynki w żaden sposób zrobić zera, więc właściwa odp. to:
nie istnieje takie m, aby wielomian w był wiel. zerowym
b) tak, dla m = 1
c) tak, dla m = −1
5.
w(x) = (x2 − 2ax + a2)(x+1) = x3 + (1 − 2a)x2 + (a2 − 2a)x + a2
11 mar 20:19
Beti:
w 5. coś nie gra, więc sprawdź zapis wielomianu w i p − może gdzieś jest błąd
a może to ja się machnęłam w obliczeniach...?
11 mar 20:20
Kinga: ok. a mam pytanie do tego 4. jak mam zapisać obliczenia do podpunktu b i c?
od czego zacząć. bo tego właśnie nie wiem...
11 mar 20:47