matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hubert:
Siema wykaz ze punkt przeciecia sie przekatnych trapezu o podstawach a i b gdzie a>b , dzieli te przekatne w stosunku
a
b
jak to wykazac
?
23 sie 21:18
Eta:
Podpowiadam , rysuję ,
23 sie 21:34
Eta:
ΔABO ~ ΔCOD bo; kąty : < AOB = < COD −−− jako wierzchołkowe <CAB = < OCD −−−− jako naprzemianległe < ABO = < ODC −−− jako naprzemianległe zatem:
AOI
IBOI
IABI
a
=
=
=
IOCI
IODI
ICDI
b
c.b.d.o.
23 sie 21:46
hubert:
dzieki jestes kochana
23 sie 21:56