Proszę o pomoc w roziązaniu tych zadań testowych z wielomianów. :)
Kinga: 1. Niech W(x)=x5 −1, P(x)=3x2 +2x −√x, Q(x)=0, F(x)=2
a) W(x) i P(x) są wielomianami
b) W(x) i Q(x) i F(x) są wielomianami
c) tylko W(x) jest wielomianem.
2. Wielomian:
a) W(x) = 0 jest wielomianem stopnia zero
b) w(x) = 1 jest wielomianem stopnia 0
c) W(x) = 0 jest wielomianem zerowym
3. Dane są wielomiany W(x) = x4 − 3x2 +1 oraz P(x) = x6 +3. Wówczas:
a) st.(W(x) + P(x)) = 6 i st. (w(x) * P(x)) = 24
b) st.(W(x) + P(x)) = 10 i st. (w(x) * P(x)) = 10
c) st.(W(x) + P(x)) = 6 i st. (w(x) * P(x)) = 10
11 mar 19:34