romb
dumka: mam nowe zadanie pomożecie
wysokość rombu jest równa 4,8 cm, a krótsza przekątna wynosi 6 cm. Oblicz długość dłuższej
przekątnej oraz sinus kąta ostrego rombu.
:(
11 mar 19:20
dumka: halo pomóżcie
11 mar 19:46
dumka:
11 mar 20:28
Beti:

h = 4,8
d
1 = 6
(pole: )
4,8a = 3d
2 /:4,8
(tw. Pitagorasa: )
| | 1 | | 1 | |
a2 = ( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 |
| | 2 | | 2 | |
d
22 = 64
d2 = 8
| | 5 | |
skoro d2 = 8, to a = |
| *8 = 5 |
| | 8 | |
11 mar 20:56
PW:
a − długość boku rombu
h = 4,8 − wysokość rombu
d
1=6 − długość krótszej przekątnej
d
2 − długość dłuższej przekątnej
α − miara kąta ostrego
Pole P rombu można policzyć na dwa sposoby:
a sinus α z definicji:
Przekątne przecinają się pod kątem prostym, a więc z tw. Pitagorasa
To powinno wystarczyć do obliczenia wszystkich niewiadomych.
11 mar 21:01
dumka: super dzięki wielkie mam jeszcze kilka zadań pomożecie bo za chiny ludowe nie mogę zrobić a to
naprawde super w końcu może sie czegoś naucze, bo dostaje agresji jak nie umiem, a nie umie mi
nikt wytłumaczyć i w końcu wy odpowiedzieliście super naprawdę dzięki wielkie za te zadanie
11 mar 21:16
dumka: pomóżcie jeszcze w tym zadaniu
na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki
ramion tego trapezu.
11 mar 21:19