molek: Zad5.
Znajdź rozwiązanie układu równań
1. metodą Cramera
2. metodą macierzy odwrotnej
2 x - y + z = 2
3 x +2 y + 2 z = -2
x –2 y + z = 1
10 wrz 21:28
?: spójrz w notatki...
11 wrz 07:57
molek: Odp.
| 2 -1 1 |
def.A=| 3 2 2 | = 9 wyznacznik, metoda Sarossa
| 1 -2 1 |
| 2 2 1 |
def B=| 3 -2 2 |= -9
| 1 1 -2 |
| 2 2 -1 |
def C=| 3 -2 2 | = 19
| 1 1 -2 |
x1=9/9=1 x2=-9/9=-1 x3=19/9=2.11
11 wrz 11:46
Kasia: no i czego nie rozumiesz?
11 wrz 13:08
molek: Odp. M. odwrotna wyznacznik 9.
Przez dopełnienie
| 2 -1 1 |
def A = | 3 2 2 | = 4(-1)
3+3 | 2 -1 | = 4 *1*(2*2)-(3*(-1))=4*4-(-3)=16+3=19
| 1 -2 1 | | 3 2 |
Przez odwrócenie
|2 -1 1 | | 1 -0,5 0,5 |
A
-1=1/2|3 2 2 |= |1,5 1 1 |
|1 -2 1 | |0,5 -1 0,5 |
nie dokończone

! ?
11 wrz 14:29
Kasia: A-1 =1/detA * (AD)T
11 wrz 14:32
eWA: W trojkacie ABC kąt α jest dwa razy mniejszy od kąta β, a kąt β jest dwa razy mniejszy od
kata γ . Wyznacz miary kata trójkąta ABC
11 wrz 18:03
Kasia: α =2β
2β=γ
α+β+γ = 180o
2β+β+2β = 180o
5β = 180o
β = 36o
α= 72o
γ = 72o
11 wrz 19:34