proszę o pomoc
pupcio: uzasadnij nierówność 1/log3 4 + log8 4√3 < 2
11 mar 19:19
Saizou : | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| log23 |
| log322 | | 2log32 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log84√3= |
| = |
| = |
| log24√3 |
| | log4√323 | | 3log4√32 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
| log23+ |
| log24√3<2 /*6 |
| 2 | | 3 | |
3log
23+2log
24
√3<12
log
23
3+log
2(4
√3)
2<12
log
227+log
248<12
log
2(27*48)<12
log
2(1296)<12
log
2(1296)<12log
22
log
2(1296)<log
22
12
1296<2
12
1296<4096
czy jakoś tak
11 mar 19:27
jikA:
Ciekawe czy tak można udowodnić.
log
84
√3 < 1 ponieważ 4
√3 [
√3 < 2] < 8
Suma dwóch liczb mniejszych od 1 jest mniejsza od 2.
11 mar 19:39