okrąg wpisany w trójkąt
Kence : prosze o pomoc jak to zrobić po kolej
w trójkącie prostokątnym krótsza przy prostokątna ma długość 6 a jeden z kątów ma miarę
60stopni . oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt
11 mar 19:18
Kence : pomoże ktoś
11 mar 19:47
baklazan: korzystajac z funkcji trygonometrycznych znajdujesz drugi bok lub 2, bo po znalazieniu 1 mozesz
skorzystac z twierdzenia pitagorasa, a potem korzystasz ze wzoru na dlugosc promienia
wpisanego w trojkat prostokatny
11 mar 19:53
dero2005:

a = 6
c= 2a = 12
b =
√c2 − a2 =
√144 − 36 =
√108 = 6
√3
| | a*b | | 36√3 | |
P = |
| = |
| = 18√3 |
| | 2 | | 2 | |
P =
r2(a+b+c) =
r2(6+6
√3+12) =
r2(18+6
√3)
r2(18+6
√3) = 18
√3
r(18+6
√3) = 36
√3
| | 36√3 | |
r = |
| = 3(√3−1) |
| | 18+6√3 | |
O = 2πr = 6π(
√3−1)
11 mar 20:04