Układ równań
przemek: Rozwiąż układ równań:
1) logx+logy=3
logx−logy=1
2) logy x−logxy=83
xy=16
3) log5 x +3log3 y
xy = 512
Proszę o pomoc
11 mar 19:18
pigor: ... , np. tak :
1) układ dodaj i odejmij stronami, to otrzymasz :
2logx=4 i 2logy=2 ⇔ logx=2 i logy=1 ⇔ x=10
2 i y=10
1 ⇔
(x,y)= (100,10) .
11 mar 19:23
pigor: ..., dalej np. tak : x,y>0 i x,y≠1 , to
2) dany układ jest np. ⇔
1logxy−log
xy=
83 i log
x(xy)=log
x16 ⇔
| | 1−logxy | |
⇔ |
| = 83 i 1+logxy=logx16 ⇔ |
| | logxy | |
⇔ 8log
xy= 3−3log
xy i log
xy=log
x16−1 i

nie chce mi sie dalej bo nieciekawie,
a nie jestem pewien, czy na pewno dobrze przepisane
11 mar 19:31
Karola: tak, na pewno dobrze przepisane
11 mar 19:46