help!
Wydi: Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań równania x
4+mx
2−m=0 jest dwuelementowy
dwuelementowy mam rozumieć że posiada 2 rożne pierwiastki tak?
1)a≠0
2)Δ>0
3)x
2=t
23 sie 20:55
AROB: Tak, dobrze myślisz. Pierwszy warunek w tym przypadku jest zbędny.
23 sie 21:22
Wydi: t2+mt−m=0
Δ=m2+4m
Δ>0
m2+4m>0
m(m+4)>0
m=0 i m=−4
z wykresu m∊(−∞;−4)U(0;+∞)
23 sie 21:35
Wydi:
23 sie 21:39
Eta:
Niestety źle:
równanie : t
2 +mt −m =0
musi mieć
tylko jeden pierwiastek i do tego
dodatni
zatem warunki są :
1/ Δ = 0
2/
−b2a >0
1/ Δ= 0 <=> m
2 +4m =0 <=> m( m +4)=0 <=> m=0 ⊂ m = −4
| | −b | |
2/ |
| >0 ,=> − m >0 <=> m <0
|
| | a | |
cz. wsp. to
m= −4
Odp:m= −4 równanie to ma tylko dwa różne rozwiązania.
Sprawdamy:
x
4 −4x
2 +4=0 => ( x
2 −2)
2 =0 <=> x
2 −2=0 <=> x =
√2 ⊂ x = −
√2
zatem jest ok
23 sie 22:02
Eta:
Sorry pomyłka , poprawiam

nie docztyałam , myślałam ,że
dwa przeciwnych znaków
równanie z " t" może oczywiście mieć dwa różne rozwiązania
ale jedno
dodatnie a drugie
ujemne
więc warunki są :
1/ Δ≥0
zatem popraw teraz

Podaj przedział ,jaki otrzymałeś ,to sprawdzę.
23 sie 22:11
Wydi: Δ≥0
m∊(−
∞;−4)u(0;+
∞)
c/a<0
−m<0
m>0
czyli podsumowując...
Czyli m∊{−4}u(0;+
∞)
26 sie 18:38
Eta:
Wydi
1/ warunek Δ≥0 <=> m⊂ ( −∞, −4
> U
<0,∞)
2 / warunek
ca <0 <=>
−m 1 <0 <=> −m <0 <=> m
>0
Wybierasz cz. wspólną


zatem odp: m∊
(0, ∞)
26 sie 18:49
Wydi: dzięki
26 sie 18:51
Eta:
26 sie 18:58