Oblicz 2 − 3 + 6 − 7 + 10 − 11 + ⋅⋅⋅ + 2010 − 2011.
maturalny: http://www.zadania.info/d677/2392708
czy ktoś mógłby mi objaśnić pierwszy sposób rozwiązania?
drugi w pełni zrozumialem.
z góry dzięki
Oblicz 2 − 3 + 6 − 7 + 10 − 11 + ⋅⋅⋅ + 2010 − 2011 .
11 mar 19:08
maturalny: czy ktoś coś ? : )
11 mar 19:38
maturalny: ponawiam prośbę
11 mar 22:15
Mila: 2 − 3 + 6 − 7 + 10 − 11 + ⋅⋅⋅ + 2010 − 2011.
Łączymy w pary liczy dodatnie i ujemne
2−3=−1 i td to na pewno jest jasne dla Ciebie
policzymy ile jest dodatnich, tworzą one ciąg arytmetyczny
2,6,10,14, itd
a1=2 , r=4 , an=2010
an=a1+(n−1)*r
2010=2+(n−1)*4⇔2010=2+4n−4
2012=4n
n=2012:4=503 liczba par, a kazda daje w sumie (−1)
(−1)*503=−503 suma liczb
11 mar 23:14