...
ZD: 6:2(1+2)= ?
ja bym powiedzial 9 a na wolframie jak wpisuje to daje 1
11 mar 19:08
pigor: .. no bo z umowy co do kolejności działań :
1) w nawiasach, 2) mnożenie, 3) dzielenie , czyli 6:2(1+2)= 6:2*3= 6:6= 1. ...
11 mar 19:16
Overplay: a to nie jest tak ze mnozenie i dzielenie sa "rowne" a poprostu dzialania wykonujemy od lewej
strony?
11 mar 19:25
Mila: Ma być 9.
11 mar 21:20
11 mar 21:36
Dominik: oczywiscie ze 9. by uniknac takich nieporozumien do zapisu dzielenia uzywa sie kreski
ulamkowej.
@pigor. w nawiasach, potegowanie, mnozenie/dzielenie, dodawanie/odejmowanie.
11 mar 21:50