...
Buka: Napisze tak bo inaczej jest nie widoczne
Wyrażenie (licznik) 1a + 1b przez (mianownik) 1a−1b gdzie a≠0 b≠0 i a≠b
można zapisać w postaci
A. −1
B. a+ba−b
C. −a+ba−b
D. a−ba+b
11 mar 19:05
Buka: ?
11 mar 19:18
vitek1980: B
11 mar 19:18
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| ):(( |
| − |
| )= |
| | a | | b | | a | | b | |
| | b+a | | b−a | |
= |
| : |
| teraz dokończ, (mnożymy przez odwrotność) |
| | ab | | ab | |
11 mar 19:21
Buka: Czyi B
11 mar 19:25
Mila: źle. Zobacz jaki licznik.
11 mar 21:00
Mila: | a+b | | ab | | a+b | | a+b | |
| * |
| = |
| =− |
| |
| ab | | b−a | | b−a | | a−b | |
C)
11 mar 21:02