Wiola: witam mam takie zadanko ale układy rownan i funkcje to czarna magia dla mnie
Napisz równanie symetralnej odcinka , którego koncami są punkty przecięcia prostej o równaniu
x+2y+4=0 z osiami układu współrzednych
dzięki jeśli zechce któs wytłumaczyc i rozwiązać
23 sie 20:55
AROB: 1. Wyznaczamy punkty przecięcia danej prostej z osiami układu współrz.
z osią OX: y=0, czyli x= −4 , stąd A(−4,0)
z osią OY: x=0, czyli 2y=−4, y=−2, stąd B(0,−2).
2. Obliczamy współrzędne punktu S − środka odcinka AB:
xS = xA+xB2 =−4+02 = −2, yS = yA+yB2 = 0−22 = −1
S(−2,−1)
3. Symetralna odcinka AB przechodzi przez punkt S i jest prostopadła do AB.
Aby znaleźć jej równanie, należy wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej AB, a następnie z
warunku prostopadłości obliczamy współczynnik kier. symetralnej k.
W tym celu równanie prostej AB przekształcamy na postać kierunkową:
x +2y + 4= 0
2y = −x −4
y = − 12x − 2 Czyli aAB = − 12
ak = − 1aAB = 2
4. Wyznaczamy równanie symetralnej, jako prostej przechodzącej przez punkt S(−2,−1) o danym
współczynniku kierunkowym ak.
y−yS= ak(x−xS)
y + 1 = 2(x+2), stąd równanie symetralnej ma postać: y= 2x + 3.
24 sie 01:00
Wiola: dziekuje
24 sie 10:04