Logarytmy. Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n≥2 zachodzi nierówność.
wiki: Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n≥2 zachodzi nierówność:
logn2*logn4*logn6*...*logn(2n − 2) ≤ 1
11 mar 18:42
Vax: Zauważ, że dla a ∊ [2;2n−2] mamy:
| | logn a + logn (2n−a) | | logn(a(2n−a)) | |
logn a * logn (2n−a) ≤ ( |
| )2 = ( |
| )2 ≤ |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | |
(dwukrotnie korzystamy z nierówności xy ≤ ( |
| )2 |
| | 2 | |
Wymnażasz takie nierówności dla a=2,3,...,n−1 oraz przez 1 = log
n n i dostajesz tezę.
11 mar 18:57
wiki: dzieki wielkie.
11 mar 19:12
wiki: mam jeszcze pytanie. bo jakos nie moge ogarnac jak przez to wymnozenie powstanie teza zadania.
11 mar 20:45
Vax: Tam gdzie pisałem a=2,3,..,n−1 mała literówka ma być a=2,4,...,2(n−1), mamy wtedy:
logn2 * logn(2n−2) ≤ 1
logn4 * logn(2n−4) ≤ 1
...
logn(2n−2) * logn2 ≤ 1
Mnożymy stronami i dostajemy:
(logn2logn4...logn(2n−2))2 ≤ 1
A stąd logn2logn4...logn(2n−2) ≤ 1
11 mar 21:15
wiki: teraz rozumiem. dzieki jeszcze raz. ; )
11 mar 21:19