ciągi
Agaa123: Witam. Czy może mi ktoś pomóc zrobić oraz wyjaśnić to zadanie

?
Które wyrazy ciągu ( a do n) są większe od liczby m ?
a) a do n= 10 − n
2, m=0
b) a do n = n
2 − 9 , m=6
c) a do n = −n
2 + 3n , m = −4
d) a do n = n
2 − 3n , m= 10
11 mar 18:28
Skipper:
... po pierwsze ... musisz zrozumieć zadanie (inaczej się nie da −

Rozwiążmy b)
masz ciąg dany wzorem a
n=n
2−9 ... jest to wzór na wyraz n−ty
i pytanie które wyrazy są większe od 6
zatem n
2−9>6 ⇒ n
2−15>0 ⇒ (n−
√15)(n+
√15)>0
11 mar 18:40
Skipper:
dla x∊N+ ... poczynając od a4
11 mar 18:42
Agaa123: No własnie nie było mnie na lekcji i kiepsko mi to idzie...
11 mar 18:50