help!
Wydi: W(x) jest wielomianem czwartego stopnia a liczba 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem.Znajdź
wielomian W(x) wiedząc że W(1)=80
23 sie 20:34
Wydi: czyli wielomian w(x)=(x−3)
4
23 sie 20:37
Wydi: tyle że to za proste by było i trzeba wykorzystać pewnie 2 zdanie tego zadania....
liczę na podpowiedź
23 sie 20:38
Eta:
W( x) =
5*(x −3)
4
bo W(1) = 5*2
4 = 5*16 = 80
23 sie 20:43
Eta:
wyjaśniam ,że powinieneś zapisać tak :
W(x) =
a( x −3)
4
i wyznaczyć "a"
a( 1 −3)
4 = 80 => 16a= 80 =>
a=5
czy już jasne?
23 sie 20:47
Wydi: aaaaa no tak

dzięki
23 sie 20:51
Eta:
23 sie 20:52
Eta:
Dodam jeszcze , abyś
zapamiętał !
takich wielomianów st.4 ,które mają pierwiastek czterokrotny
jest
nieskończenie wiele
bo "a " dowolne i a≠0
jeżeli W(1) = 80 −−− to jest tylko jeden taki wielomian
5( x −3)
2
dla
a= 5
23 sie 20:58
Wydi: OK
23 sie 21:00