parametr
Licealista D: Dla jakich wartości parametru m równanie
tg3x + 1 = m(tg2x + tgx)
ma dokładnie dwa pierwiastki należące do przedziału (−π2 ; π2)
11 mar 18:13
jikA:
tg
3(x) + 1 = m(tg
2(x) + tg(x))
(tg(x) + 1)(tg
2(x) − tg(x) + 1) = mtg(x)(tg(x) + 1)
(tg(x) + 1)(tg
2(x) − tg(x) + 1) − mtg(x)(tg(x) + 1) = 0
(tg(x) + 1)(tg
2 − tg(x) + 1 − mtg(x)) = 0
(tg(x) + 1)(tg
2(x) − (m + 1)tg(x) + 1) = 0
| | π | |
Jak widać mam rozwiązanie tg(x) + 1 = 0 ⇒ tg(x) = −1 ⇒ x = − |
| + k * π |
| | 4 | |
| | π | | π | | π | |
u nas x ∊ ( − |
| ; |
| ) tak więc x = − |
| . |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Dalej chyba wiesz jak już robić czy nie?
11 mar 18:33
Licealista D:
| tg3x + 1 | |
| = m |
| tgx*(tgx + 1) | |
11 mar 18:35
Licealista D: Właśnie do końca nie mogę zrozumieć tg(x) = − 1 to jeden pierwiastek równania?
11 mar 18:39
Licealista D: Domyślam się, że muszę wyliczyć dla jakiego m delta ma być równa 0 w tym drugim równaniu
11 mar 18:40
jikA:
Tak jeden pierwiastek.
11 mar 18:41
jikA:
Tak.
11 mar 18:42
jikA:
I założyć że −1 nie będzie rozwiązaniem tego równania równania.
11 mar 18:43
Licealista D: W pytaniu dla jakich wartości parametru m, więc:
Dla m= √5 −1 i m= −√5 −1
11 mar 18:53
Licealista D: Nie, źle skopałem jedno obliczenie, chwileczkę
11 mar 18:54
Licealista D: m=1 m=−3
11 mar 18:55
jikA:
Dla m = −3 dostaniesz jedno rozwiązanie.
11 mar 19:06
jikA:
Niech f(x) = tg2(x) − (m + 1)tg(x) + 1 po podstawieniu za tg(x) = t otrzymamy
f(t) = t2 − (m + 1)t + 1 teraz zakładamy że f(−1) ≠ 0 ∧ Δ = 0
f(−1) = (−1)2 − (m + 1) * (−1) + 1 = m + 3
m + 3 ≠ 0 ⇒ m ≠ −3.
Δ = 0
...
11 mar 19:17
jikA:
Jeszcze może być inny przypadek dla Δ > 0 jeżeli jeden z pierwiastków jest równy −1 a drugi
będzie różny od −1.
t1t2 = 1
−t2 = 1 ⇒ t2 = −1
Otrzymaliśmy że taka sytuacja u nas nie zajdzie.
11 mar 19:24